25.9.2022, kostolec Ducové

Slávnostné otvorenie skautského roka 2022/23 je za nami! Spoločne sme privítali medzi nami významného nového člena – Jožka Špaleka – skauta a nového člena komunity saleziánov na Kopánke, ktorý slúžil aj sv. omšu. Zároveň sme sa pomocou časostroja vybrali na neočakávanú cestu plnú výziev a dobrodružstiev.

Tentokrát sme sa premiestnili do Stredozeme, miesta kde žijú okrem ľudí aj elfovia, trpaslíci či hobiti. Čakala na nás výzva, mali sme sprevádzať malého hobita Bilba na jeho ceste, na ktorú bol povolaný Gandalfom, kúzelníkom a ochrancom Stredozeme. Naša úloha znela jasne, pomôcť trpaslíkom získať naspäť ich vlasť i poklad, ktorý strážil hrozivý a chamtivý drak Šmak. Museli sme splniť niekoľko úloh. Elfský majster Elrond nás naučil lúštiť písmo trpaslíkov, museli sme sa naučiť narábať s lukmi a šípmi, aby sme neboli proti Šmakovi bezmocní, ošetrovať si rany po neočakávaných útokoch a uhádnuť hádanky od Gluma.

Najťažšia úloha prišla ale na konci.

Hoci sme získali všetky kľúče a dostali sa až k pokladu, premôcť draka nám dalo veľa práce, pretože mal iba jedno slabé miesto. Avšak, keď Šmak napokon padol, museli sme si dať pozor, aby sme my sami nepodľahli dračej nemoci – chamtivosti. A tak sme sa učili spravodlivo sa rozdeliť s pokladom a dali sme si predsavzatie pomôcť aj ľuďom v okolí formou brigády.

A čo nasledovalo po toľkom putovaní? Predsa oslava ako sa patrí, po skautsky! Naše veľké víťazstvo sme oslávili prestupmi, keďže veľa z nás už vyrástlo a dozrelo do veku, kedy prišiel čas opustiť starý oddiel a zaradiť sa ku starším. Vĺčatá ku skautom a predškoláci zase do niektorej zo svoriek vĺčat. Takisto pribudlo aj pár nováčikov, ktorí sa odhodlali zažiť cestu skautingu a dlhoročného priateľstva.

A na záver patrí veľké poďakovanie a nielen jedno, každému kto dopomohol k tomu, aby sa Otvorenie skautského roka vydarilo, aby sa všetci bavili a aby bola drakova chamtivosť porazená. Ďakujeme a dúfame, že sa vidíme na najbližšej zborovej akcii!

Mirka

Categories: Zborové akcie