Kto z vás bol už v Ríme? A kto z vás tam bol v 16. storočí? 😊 Á teraz som vás dostal! Že moc vymýšľam? No to už tradične 😀 Veru riadne sme povolili uzdu svojej fantázii vtedy v nedeľu 26. septembra pri hrade Červený Kameň…

…veď tu vidíme „v uliciach“ zámožných mešťanov aj prichádzajúcich pútnikov (skús sa tam s nami teraz preniesť v predstavivosti tiež). Prichádza aj Filip Neri, veselý chlapík, ktorý sa tu chce nachystať na misiu do ďalekej Indie. Tak ale to čo uvideeel… šok!
Odkiaľ sa tu berie tá noša detí šantiacich a potulujúcich sa „v uliciach a pri hradbách Ríma“?
Kde majú rodičov?
Kde nocujú a kto im dáva jesť? Hádam len nekradnú na trhu!
Filipove obavy sa napĺňajú a je to ešte horšie. Okrem hroziaceho kriminálu ich ľahko môžu odpraviť rôzne choroby… kde je tá nemocnica pre chudákov, kde by sme rýchlo preniesli tohto chlapca s horúčkou?

Ale bolo veľakrát aj veselo, pri hrách a varení polievky – áno uhádli ste, India sa nekoná a Filip našiel svoju misiu pri týchto najmenších a najbiednejších a najnezbednejších Rimanoch. Vybaví pre nich prvé oratko na svete. Keď nemali čo do úst vložiť, aspoň dvihli zrak nahor a spievali si Paradisooo. No a my sme pri tom všetkom v tú nedeľu boli, keď sme sa zahĺbili do príbehu a cez hry, súťaže a scénkopesničky sme to prežívali s nimi…

Pre tých, ktorí uvítajú tiež suchšie fakty z miesta činu, ponúkame nasledovné odstavčeky:
Otvorenie skautského roka 2021/2022 sa uskutočnilo v nedeľu 26. septembra 2021. Po odparkovaní našich rodinných tátošov sme sa podľa mapky presunuli na kalváriu, ktorá sa nachádza nad kaplnkou Pálffyovcov. Tu si každá rodinka našla svoje miestečko medzi machom a skalami, pocvičili sme pesničky na sv. omšu, ktorá začala na poludnie. Homíliu salezián DžejDžej alias Ján Jura zameral na zoznámenie s Filipom Nerim ako patrónom nášho skautského zboru. Po duchovnom nasýtení sme sa presunuli na lúku, kde sme sa posilnili telesne.

Po pikniku nasledovalo zaradenie členov do oddielov, prijatie nováčikov a prestupy ku starším. Následne sme sa všetci stretli na nástupe oddielov. 

Napokon začala veľká hra na motívy filmu „Najradšej mám raj“ o Filipovi Nerim. Po slnečnom, príjemne strávenom nedeľnom popoludní sme sa domov vybrali s dobrým pocitom zo stretnutia rodín, ktoré sa vzájomne zoznámili, porozprávali, zabavili i niečo nové naučili.

Niečo napovie aj videjko, ale radšej si o tom nechaj raz porozprávať pri táborovom ohni 😉

Categories: Zborové akcie