Tento rok sme koncom júla pri Mojtíne uskutočnili náš celkovo prvý celozborový tábor! Spoločne sme sa vybrali do najstaršieho historického obdobia a to do praveku, aby sme sa naučili viac rešpektovať prírodu, naučili sa novým veciam, zistili ako prežiť, a tak utužili naše priateľstvo.
Ako sme sa do toho praveku dostali? Sčasti sa nám to podarilo už na Ukončení (viď predošlý článok) a pomohli sme si ešte predsa časostrojom! A kto nás čakal na druhej strane? Predsa šaman, kto iný. Šaman sa stal naším verným priateľom, ktorý sa vedel zjaviť presne vo chvíli, kedy sme ho potrebovali. Vždy nás nasmeroval, ak sme sa stratili a povzbudzoval nás v pokračovaní na našej ceste za dobrodružstvom.


V prvé dni nás naučil ako zapáliť oheň, pre odstrašenie divej zveri, predstavil nám sedliaka Šikovnú ruku a koktavého Mudrca – odborníkov na sejbu a výrobu nástrojov. Avšak naša neopatrnosť sa nám stala osudnou a o nástroje sme prišli… ukradol nám ich zlodej, ktorého sme museli vystopovať a s pomocou mágie šamana sme ho prinútili prezradiť nám miesto úkrytu. Vďaka zlodejovi sme sa ale poučili a na ďalší deň sme sa pustili do stavania bunkrov na ochranu nášho územia a tiež sme lovili zver, aby sme získali aj mäsko k našej úrode zasiatej žeruchy.
Posledný deň v praveku bol ale niečím výnimočný. Náš verný priateľ Šaman si pre nás pripravil skúšku. Chcel vidieť, že sa o seba už dokážeme postarať a prežiť aj bez jeho pomoci. Vďaka našej šikovnosti a schopnostiam sme každú úlohu úspešne zvládli a so šamanom sa rozlúčili. Tým ale naša cesta neskončila… čakali nás veľké oslavy pri táborovom ohni, plné hudby, tanca, spevu a zaslúžených odmien za našu tvrdú prácu.
Spoločne sme sa naučili tímovej práci, zistili sme ako vyzerajú stopy rôznych zvierat a ako ich rozpoznať, ako založiť oheň, ktoré drevo horí lepšie, dokázali sme si postaviť bunkre len za využitia lán a toho čo nám dala príroda… Toto všetko, každý jeden zážitok, ktorý nemusel nutne súvisieť len s prežitím, posilnil a utužil naše priateľstvo.


Ďakujeme každému, kto nejakým spôsobom prispel k realizácii tábora, každému, kto sa zúčastnil a tešíme sa na Vás aj budúci rok!
Mirka

Na záver videjko 🙂

Categories: Zborové akcie